Voorbeeldprojecten


Compassiefestival

Op maandag 10 december 2018 (International Human Rights Day) presenteerden hartverwarmende (Rotterdamse) initiatieven zich samen in theater Zuidplein. Rotterdam is sinds 2016 stad van compassie en oa vanuit het programma WIJsamenleving zijn mooie acties geweest in de afgelopen periode. Tijdens het compassiefestival hebben we die  een podium geboden, maar hebben we vooral een brug geslagen naar wat je zelf kunt bijdragen om het hart weer (meer) terug te brengen in Rotterdam. Een informele middag vol inspiratie en enthousiasme om u te bewegen om met compassie voor jezelf, de buurt, de stad en de wereld aan de slag te gaan. Op het podium, in de verschillende ruimten en in de foyer kon u proeven, doen en observeren en sloten we gezamenlijk af door te kijken naar de film ‘the Power of the heart’. Presentatie was in handen van Quintis Ristie en de entree was in natura.

Geluksworkshops

In het najaar van 2015 zijn we gestart met het geven van geluksworkshops. Een workshop voor Zuiderlingen, de ruilmunt van Rotterdam-Zuid, was de aftrap hiervan. Een algemene workshop over het thema Geluk. De workshops worden gegeven op scholen, bij buurthuizen of bedrijven.

Geluk op Zuid

Geluk op Zuid
Geluk op Zuid


Een gedichtenwedstrijd voor kinderen van 9-12 jaar ism GEEN POEHA. Van enkele gedichten zijn gevelgedichten gemaakt. Kijk op www.gelukopzuid.nl voor meer info.

Geluksclub

Sinds november 2015 zijn we gestart met de Geluksclub. Een traject van een aantal weken om met leerlingen van RVC de Hef (VMBO-school) aan de slag te gaan met het vergroten van hun geluk. In interactieve sessies wordt er gewerkt aan een positieve instelling, (zelf)vertrouwen, dankbaarheid en talentontwikkeling. 

In maart 2016 gaan we aan de slag tijdens het bredeschool-programma van 3 basisscholen op de Kop van Zuid (Rotterdam-Zuid) met een vergelijkbaar traject (aangepast aan de leeftijden van groep 5/6).

Veerkrachtinspiratiemiddag

In opdracht van de Gemeente Rotterdam werd op 27 oktober 2015 een inspiratiemiddag georganiseerd met als thema 'Veerkracht, voorwaarde voor transformatie'. Een intieme middag met grote namen als Leo Bormans, Rinka van Zundert, Stephan Scholten, ea. De middag kreeg een gemiddelde waardering van 8,5. Een terugblik werd gegeven in een speciale nieuwsbrief (zie Nieuws-pagina).

OranjeDROOMstraat

Samen met een groot aantal samenwerkingspartners proberen we van de Oranjeboomstraat de OranjeDROOMstraat te maken (in de wijk Feijenoord Rotterdam-Zuid). In november 2015 zijn we gestart met het organiseren van 8 dialoogtafels verspreid over de straat. Hierbij zijn de eerste dromen geïnventariseerd. Studenten van Hogeschool Inholland gaan naar aanleiding hiervan een project verder uitwerken en vormgeven. Samen met de bewoners en de partners wordt een plan van aanpak gemaakt voor het verdere vervolg.

3Generatiethee

Al enkele jaren heeft Alacritas de aanleunwoningen van verzorgingstehuis de Steenplaat onder haar hoede om in het kader van Lief & Leed (OpzoomerMee) de bewoners eens extra in het zonnetje te zetten. In 2015 zijn we gestart met de 3 generatiethee om dit concept wat uit te diepen. Jongeren (stagiaires) gaan samen met kinderen en het kinderwerk op bezoek bij de ouderen. Ze nemen hiervoor zelf een hightea mee en een klein kadootje en verdiepen zich in elkaar.

Integratiedialoog

In opdracht van de Gemeente Rotterdam heeft het Gelukshuis diverse dialoogtafels georganiseerd in het kader van de integratietour met als thema 'De basis op orde'. Drie dialogen vonden plaats in samenwerking met het Vliegwiel, vrouwenemancipatiecentrum in Hillesluis, één dialoog was bij Niffo/Recycle Studio in de Afrikaanderwijk en een laatste dialoog vond plaats in het Trefpunt Tweebos.

Pay it forward

Powertalk

Soms wil je even tegen iemand aan praten of heb je net even dat andere inzicht nodig. Soms mis je inspiratie of heb je moeite om de week te beginnen. Voor deze, ea, kleine ongemakken kun je elke maandag terecht voor een mini powersessie onder het genot van een heerlijke kop koffie/thee. In de sfeervolle Koffiebar Pretoria ontmoet ik je graag voor een inspirerend gesprek om de week mee te beginnen. In de agenda kun je zien wanneer je terecht kunt voor een afspraak, maar gewoon binnenwandelen mag altijd. Tot snel.