· 

Whodunnit

 ‘I did not have sexual relations with that woman.’ Deze zin, uitgesproken op 26 jan 1998 deed Clinton de das om (of was het nou een ander kledingstuk?). Ik weet nog dat ik toen dacht: ‘Waarom zeg je niet gewoon: wat ik privé doe heeft geen enkele invloed op mijn functioneren als leider van dit land en als jullie vinden van wel, wil ik het daar over hebben.’ (Los van wat ik er van vind en de scheve machtsverhouding president-stagiair). Maar hij moest liegen.

 

Een vergelijkbaar gevoel bekruipt me nu weer. Kajsa krijgt een telefoontje, coronatest positief, grist de zooi bij elkaar en vertrekt onder de klikkende camera’s, waarvan er 1 kan inzoomen. Het voelt een beetje als meelezen in iemand anders dagboek. We smullen er van, ook ik. Omtzigt past alleen de slachtofferrol niet zo als ik eerlijk ben, maar zijn mondkapje vind ik dan weer een geniale vondst. En dan de grote vraag: hoe komt de gewraakte regel ‘Positie Omtzigt: functie elders’ op papier.

 

Het simpele antwoord: via een computer, misschien laptop of tablet, maar dat is uit te zoeken en vervolgens met een opdracht naar de printer. We hebben het er namelijk over gehad in de gesprekken. Effe stoom afblazen na de verkiezingen. De trekker van Caroline, of we Simons en Baudet toch niet naast elkaar moeten zetten in de kamer, of we lucky tv hebben gezien en dat er maar 1 kamerlid echt zijn werk doet: Omtzigt, zullen we die ff lekker op een functie elders zetten? Nou valt er niet veel te lachen in Den Haag, dus ik betwijfel of het zo is gegaan, maar je weet wel dat er over de standpunten, de inhoud is gesproken, maar ook over anderen. Gaat Wopke het CDA kunnen leiden en hoe gaat ie hier met ons onderhandelen? Of geven we hem een zoetekoek-functie om makkelijk de meerderheid te kunnen halen?

 

Was er veel aan de hand geweest als na de foto Rutte vorige week voor de camera had gezegd, wat Ollengren gisteren zei: ‘Mensen het is geen doorgewerkte nota, het zijn bullets van de eerste ronde om op verder te praten.’ Mijn eigen vrije interpretatie (was ook laat, dus weet de exacte woorden niet meer, dus het kan zijn dat ik het me verkeerd herinner.) Maar hij loog. Als een notoire vreemdganger keek hij recht in de camera ‘Nee, ik heb het niet over de heer Omtzigt gehad’ Kaag meenemend in zijn betoog. De ‘nee dit gaan we niet verder uitzoeken’ – reactie deed bij mij de alarmbellen afgaan: hij trok hiermee de bevlekte sperma-jurk zelf uit de kast.

 

Ik ga heel eerlijk zijn: ik wil geen gespreksverslagen ontvangen van de telefoontjes die ik pleeg met mijn vriendin. Vooral als ik ff stoom af wil blazen. Onze grove humor kan ineens veel kwaad bloed zetten, maar zelfs als er geen humor aan te pas komt, moeten we af en toe ff iemand woordelijk fileren om diegene dan na het gesprek weer normaal onder woorden te kunnen komen. Ook mensen waar ik van hou moeten soms ‘dood’, maar lucht het me toch enorm op als ik ze gewoon weer ademend aantref.

 

Vol verbazing heb ik dan ook de afgelopen week aanschouwt. Vol boetekleden, list en bedrog met als apotheose het 1-april-debat gisteren. April fools day is nog nooit zo werkelijk geworden en hebben ze nou ongemerkt ook het lachen van ons afgenomen. Ik moet bijna Baudet gelijk geven met zijn ‘failliet van dit systeem’ (Maar hoorde ik Sylvana gisteren niet iets vergelijkbaars zeggen, dus misschien moeten ze toch naast elkaar in de klas zitten).

 

Moeten we niet naar een nieuwe democratie? Niet één waar je voor de verkiezingen gelegitimeerd voor het oog van de kijker met modder mag gooien, maar oh wee als je het pluche hebt verdiend, dan moet je ‘kumbaja-end’ door de Tweede kamer en haar achterkamers huppelen (op 1,5 meter afstand weliswaar). Moeten we het niet aanpakken zoals met corona: gezamenlijk? En zullen we het dan nu als de sodemieter gaan doen, er ligt namelijk wel iets op de plank voor dit land: armoede, woningtekort, klimaat om er maar een paar te noemen. Koffie er in, schouders er onder en aan het echte werk. Ik kijk wel gewoon naar House of Cards als ik politieke intriges wil zien.

 

P.s. ik heb het na de verkiezingsuitslag gehad over het compleet dichttimmeren van een regeerakkoord vanuit mijn angst voor extreem-rechts. Ik ben nu om, samen en uit verschillende invalshoeken met het oog op het landsbelang in plaats van persoonsbelang aub. Ik hou me dan ook maar vast aan de uitspraak ‘wie nooit van mening is veranderd, heeft zelden iets geleerd.’

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0