· 

TOZO-OHNO

Vorig jaar tijdens de eerste lockdown belandde ik ineens in standje uitkering, daar heb ik uitgebreid verslag van gedaan in mijn eerdere blogs. Ik had net een nieuw hondje, dus ging me daar maar mee vermaken, ondertussen het spaargeld opsouperen. Nou heb ik al 12,5 jaar een eigen sociale onderneming en gaf ik me bijna 12,5 jaar hetzelfde ‘salaris’ als wat ik had toen ik nog als opbouwwerker in loondienst was. Bij vette jaren spekte dat de spaarpot goed en bij mindere jaren ging het er weer snel uit. Om mijn 12,5 jaar te vieren gaf ik mezelf wat opslag, maar dat terzijde.

 

Ik had dan ook ooit, na het Proeftuin-debacle (initimi weten waar dit over gaat en voor de rest is het wachten op de autobiografie 😊) een mini burn-out en dientengevolge 2 hele magere jaren. Mijn boekhouder belde dan ook op dat ik veel minder dan bijstandsniveau had gedraaid en dus eigenlijk recht had op een uitkering, maar ach, ik had nog wat opzij staan en leefde toch niet op grote voet (al worden de voeten van mijn puber wel steeds groter).

 

En toen werd daar de TOZO in het leven geroepen, Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers. Boekhouder, vriend en vijand gaven aan, dat ik daar recht op had, maar ik wilde eigenlijk geen gedoe. Ik ging uiteindelijk toch overstag, het kleine beetje omzet in die periode was ver onder bijstandsniveau, dus ik ging maar een aanvullende uitkering aanvragen. Het zou maar even duren. Het voelde vreemd en onwennig om geld te ontvangen waar ik niet voor gewerkt had en ik wilde er dan ook zo snel mogelijk weer vanaf. TOZO-2 kwam, maar ook de versoepelingen, ik besloot dus om niet te verlengen. Ook, omdat ik niet wist wat ik als inkomen mee mocht laten tellen en ik had geen zin om als ik weer aan de bak mocht, meteen alles terug te moeten betalen.

 

In november 2020 ontving ik het verzoek om mijn gegevens toe te sturen om te zien of ik rechtmatig een uitkering had ontvangen. Ik moest de gegevens invullen van maart tot en met september,18% van de winst werd gezien als inkomsten en wat bleek nou, zowel voor TOZO 1 als TOZO 2 kwam ik in aanmerking. Niet voor het volledige bedrag, maar wel aangevuld tot aan bijstandsniveau. Ik had TOZO 2 niet aangevraagd en dus daarover niet al een voorschot ontvangen, maar volgens mijn berekeningen zou ik nog 221,41 euro ontvangen. Toch een soort kerstbonusje, dacht ik nog.

 

Maar nee hoor, januari van dit jaar ontving ik een brief van onze gemeente. Ik moet terugbetalen: € 1045,28 Dat waren mijn inkomsten opgeteld voor de maanden maart-mei. De maanden juni-september zijn buiten beschouwing gelaten, omdat ik voor die maanden de TOZO niet had verlengd. Ik ging in bezwaar. Als nu achteraf, bij het invullen van de verklaring inkomsten opgevraagd november 2020, bleek dat ik toch recht had op tegemoetkoming voor mijn levensonderhoud, dan zouden die bedragen toch meegenomen moeten worden, dacht ik zo.

 

Ik kreeg een ‘computer says no’-reactie. U heeft alleen vinkje voor TOZO 1 aangezet en toch inkomsten gehad in die periode, 1045,28 euro, vinkje voor TOZO 2 staat uit en ook al blijkt uit uw verklaring dat u wel recht had op een aanvulling (ik zou nog 1266,69 tegoed hebben voor jun-sept), u kon TOZO 2 maar aanvragen tot uiterlijk 30 september 2020. Jammer, dat u toen ook onder het bijstandsniveau heeft geleefd, maar dat wordt niet verrekend met deze periode. Dus in plaats van € 221,41 ontvangen (1266,69-1045,28) mag ik nu 1045,28 euro terugbetalen. Met de afwijzing op mijn bezwaar ontving ik ook meteen de tweede aanmaning in de bus. Ik bespaar mezelf maar de gang naar de rechter en trek mijn spaarpot maar weer open, maar zuur voelt het wel. So far voor geen gedoe.

 

P.s. Wat ook zuur is, zijn de druppels voor mijn oorontsteking. En was vergeten te vermelden dat ik ook nog ff zelfgedokterd had met een Oma weet raad-je. Warme olijfolie in mijn oor. Had de olie alleen niet warm, maar heet gemaakt en dat is voor de binnenkant van je oor geen pretje en al helemaal niet als je daarna zure zooi erbij moet druppelen. In combi met de heftige antibioticakuur geen pretje kan ik u vertellen, nog maar 5 dagen hopelijk, ik tel af…

 

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Vera Korbijn-kooijman (woensdag, 03 maart 2021 07:04)

    Wat een bureaucratische toestand!!
    Voortaan alles aanvragen waar je recht op hebt. Heel oneerlijk dat ze niet waarderen dat je het zoveel mogelijk zelf hebt gerooid!!